2013. március 15., péntek

Etu-féle kenyér

"A" kenyér :)


Nekem a mindenem a dagasztás nélküli kenyér (DNK). Nem kell sokat foglalkozni vele, hagyhatom kelni 1 órát, 3 órát, vagy akár 12 órát is. Attól függően hogy éppen mennyi időm van, vagy mennyi idő múlva kell kenyér. Tökéletes :) Ez a recept 3 év kísérletezésének-próbálkozásának az eredménye. Ami még jó benne: bármilyen arányban lehet benne teljes kiőrlésű liszt is, akár az egész készülhet abból. Lehet bátran kísérletezni, hogy kinek milyen arányban fog ízleni a legjobban. (Én most 40 dkg sima lisztet, és 15 dkg teljes kiőrlésűt használtam)

Hozzávalók:

55 dkg liszt
2 kk só
1 ek száraz élesztő (kb. 7 gr)
1 ek cukor
440 ml langyos víz

Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben összekeverjük. Letakarjuk, és állni hagyjuk. Attól függően hogy mennyi időnk van, hagyhatjuk kelni 1-2-3 vagy akár 6-12 órát is. Akkor lesz a legfinomabb, ha 10-12 órát hagyjuk állni (pl. reggel bekeverjük este sütjük, vagy este bekeverjük reggel sütjük - én ez utóbbit szoktam.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésesen, egyébként 200 fokra), és a sütő aljába teszünk egy hőálló tálba vizet. (Ez fontos, így lesz jó a kenyér héja!)
Erősen lisztezett területre "kaparjuk" a reményeink szerint már jó buborékos-lukacsos masszát, határozott mozdulatokkal megforgatjuk-hajtogatjuk a lisztben, gyorsan sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, picit formázzuk olyanra amilyenre akarjuk, és azonnal betesszük a sütőbe. Kb. 45 percet- 1 órát sütjük, de ez sütőnként nagyon eltérő lehet.
Amikor kivesszük a sütőből a kenyér héja nagyon kemény, ettől ne ijedjünk meg, kb. 15 perc alatt tökéletesre puhul a benne lévő gőztől.
Mint minden kenyérre, erre is igaz, hogy nem szabad melegen szeletelni, bármennyire is szeretnénk hamar megkóstolni... :)

1 megjegyzés:

  1. szia

    Nekem pár óránál hosszabb kelesztés esetén keletkezik egy szárazabb réteg a kelő massza tetején. EZzel te szoktál kezdeni valamit?
    Amúgy mi is imádjuk a receptet, és főleg a kísérletezést vele. Most épp, mérőeszöz híján totál szemre csinálom, és így is jól sikerül, mindig.
    Köszi szépen
    Iló

    VálaszTörlés